Istorija najpoznatijeg festivala u regionu – Sabor trubača u Guči

Guča, mala varošica, u Dragačevskom okrugu je miran i živopisan deo zapadne Srbije, dok je svetsku slavu steklo zahvaljujući Saboru trubača, najvećem događaju trubača i duvačkih orkestara na planeti.

Ljubav Dragačevljana prema muzici, posebno prema trubi, započela je u vladavini kneza Miloša Obrenovića, koji je naredio da se formira prvi vojni orkestar 1831. godine. Od tada do danas truba ovde neprekidno caruje i zagreva dušu svom stanovništvu.

Zvuk trube tradicionalno prati sve veće događaje u seoskom i gradskom životu Srbije uključujući: rođenja, krštenja, venčanja, slave, oproštajne zabave za one koji se pridružuju vojnoj službi, državne i crkvene festivale, a takođe i događaje kada se ljudi ispraćaju sa ovog sveta. U tim prilikama, svira se odgovarajuća muzika, čuvajući na taj način duh tradicije.

Muzika je vrlo raznovrsna: od autohtonih melodija preko narodnih kola, karakterističnih plesova, kao što je čoček na jugu Srbije, pa sve do melodija nastalih u novije vreme, uvek vodeći računa o poštovanju tradicionalne harmonije.

Ova muzika je osvojila srca ne samo lokalnog stanovništva, već i zagrejala srca stranaca iz celog sveta. Tokom nekoliko dana festivala u Guči, retko ko može da odoli da se prepusti ritmu i melodijama, koji ubrzavaju adrenalin i jednostavno primoraju čoveka da skoči na noge i zapleše.

KAKO IZGLEDAJU DANI TOKOM TRAJANJA SABORA TRUBAČA U GUČI

Svake godine u avgustu, pospano selo Guča pretvara se u veliku zabavu usled održavanja festivala. Tada je vazduh ispunjen zvukom truba i mirisom mesa sa roštilja, a ulice ljudima koji se vesele, igraju i piju.

Posle uvodne pesme ,,Sa Ovčara i Кablara”, koja svake godine označava početak festivala, trubači šetaju ulicama i sviraju svoje pesme, pozivajući ljude iz celog sveta da plešu i zabavljaju se do izlaska sunca. Narod se budi uz zvuke trube i zabava počinje od ranog jutra.

Tokom festivala, trubači iz cele Srbije takmiče se za prestižnu nagradu Zlatna truba. Pored ovog takmičenja, raznovrstan program sa bogatom kulturnom baštinom, poput tradicionalnog venčanja, sportskih događaja i umetničkog programa, zabavlja stotine hiljada posetilaca tokom nekoliko dana trajanja festivala.