SABOR 2019 – Pregled festivalskih dešavanja

Prošao je Dragačevski sabor trubača u Guči, 59-ti put. Trubačka svetkovina je zvanično počela uz zdravicu domaćina Sabora, Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislava Nedimovića i saborsku himnu „Sa Ovčara i Kablara“, koju je tom prilikom odsvirao orekstar Radiča Slavkovića iz Rtiju. Kao i ranijih godina, veliki broj saboraša je posetio ovu varošicu i uživao kako uz zvuke trube tako i uz bogat festivalski program.

Pored brojnih sadržaja, prvi saborski dan je obeležilo takmičenja trubačkih orkestara u kategoriji pionira i omladinaca. To je bila prilika za najmlađe trubače da se pokažu i dokažu i da lagano krenu stopama majstora trube.
Za najbolje pionire 59. Sabora su proglašeni:
-Trubački orkestar Maje Ilić iz Požege, kao najbolji orkestar
-Trubač Aleksandar Ristić iz Vladičinog Hana, kao najbolji trubač među pionirima
U konkurenciji omladinaca su podeljene brojne nagrade i to za sledeće kategorije:
-Treći trubač: Miroslav Đunisijević iz Arilja
-Drugi trubač: Aleksandar Ilić iz Stubala
-Prvi trubač: Nikola Krstić iz Zagužanja
-Treći orkestar: Nikola Krstić iz Zagužanja
-Drugi orkestar: Darko Stanković iz Zagužanja
-Prvi orkestar: Miroslava Đunisijevića iz Arilja
Pored takmičarskog dela, organizovani su i revijalni nastupi na glavnoj pozornici u crkvenoj porti u Guči, i to dva koncerta majstora trube: koncert Saše Krstića i koncert Dejana Jevđića uz soliste Baneta Ševića i Danicu Krstić. Tom prilikom su pored brojnih kola odsvirane i otpevane i mnoge zaboravljene stare izvorne pesme, a na opšte oduševljenje publike.
Na kraju prvog festivalskog dana uzavrelu atmosferu je začinio koncert poznate grupe „Crvena Jabuka“, ali tu nije bio kraj. I po završetku koncerta slavlje je nastavljeno sve do zore, na ulicama, pod šatorima i u lokalnim kafićima.

Ono što Saboru daje poseban značaj je bogat program koji se tradicionalno organizuje već dugi niz godina, a koji prvenstveno služi da gosti budu bolje upoznati sa narodnom tradicijom i stvaralaštvom ovog dela Srbije. Tako se pored trubačkog, na Saboru u Guči, održava i sportsko nadmetanje, poznatije kao saborski momački višeboj. Takmičenje je organizovano drugog saborskog dana sa velikim brojem učesnika, koji su se nadmetali u više disciplina:
-Skok u dalj iz mesta – pobednik Aleksandar Krajišnik Majur
-Skok u vis iz mesta – pobednik Aleksandar Krajišnik Majur
-Bacanje kamena sa ramena – pobednik Aleksandar Krajišnik Majur
-Rvanje u kosti – pobednik Milan Marković Vuljaci
-Gađanje kroz prsten jabuke – pobednik Antoni Michera Poljska
-Titula arambaše – Aleksandar Krajišnik Majur
Od bogatog sadržaja sabora izdvajamo takmičenje zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje. Najbolju tradicionalnu zdravicu je pripremio Predrag Blagojević iz Rekovca, dok je najbolju saborsku zdravicu osmislio Petar Petrović iz Loznice.

Najbolja ženska narodna nošnja je krasila Tamaru Jovančević iz Beograda, dok je u kategoriji najlepše muške narodne nošnje titulu poneo Željko Utvar, isto iz Beograda.
Drugi dan saborovanja su obeležili i brojni koncerti. Na pozornici Kulturnog Centra u Guči je održan koncert pevača narodne muzike Čede Markovića i trubačkog orkestra Stefana Mladenovića. Na glavnoj pozornici su se orile trube pobednika 58. Sabora, orkestri Stefana Mladenovića, Marka Gligorijevića, Marka Trnavca i Ivana Đenadića. Potom je na glavnu festivalsku binu izašao Majstor trube i jedna od najvećih zvezda Sabora, Boban Marković, zajedno sa sinom Markom i njegovim fenomenalnim orkestrom. Ono što je dalo poseban značaj ovom spektaklu je učešće Bilje Krstić. Čudesna kombinacija izvorne i WORLD muzike je uz oduševljene publike doprinela da to bude koncert za pamćenje.
Slavlje se nastavilo uz već tradicionalni ponoćni koncert Sabora pod nazivom „Sve trube Dragačeva“ gde su revijalno pokazali svoje trubačko umeće učesnici finalnog takmičenja.

Najznačajniji i najposećeniji događaj na saboru je finalno takmičenje najboljih trubačkih orkestara koji se održao trećeg dana Sabora. Kao pobednici u predtakmičenjima u Boljevcu, Kovačici, Kotraži, Surdulici i Zlatiboru, ovih 15 orkestara se plasiralo na učešće u finale:

 1. Stefan Mladenović, Vranje
 2. Igor Mitrić, Sirogojno
 3. Dragan Ametović, Niš
 4. Timočki veseljaci, Knjaževac
 5. Bojan Krstić, Vladičin Han
 6. Radič Slavković, Rti
 7. Vladimir Ivanović, Zagužanje
 8. Ivan Jovanović, Užice
 9. Elvis Bajramović, Bojnik
 10. Saša Pavlović, Pirot
 11. Bojan Ristić, Vladičin Han
 12. Marko Gligorijević, Bajina Bašta
 13. Danijel Kostić, Novi Sad
 14. Marko Trnavac, Mršelji
 15. Siniša Stanković Zagužanje

Svi finalisti se pre početka takmičenja predstavljaju saborašima šetnjom kroz varoš u čuvenom saborskom defileu čiji obavezni deo čini i stara dragačevska svadba iz 19. veka, koja predstavlja atrakciju za strane posetioce.
Momenat koji su svi čekali i zbog koga mnogi saboraši i dolaze u Guču je početak samog takmičenja kada svi finalisti sviraju saborsku himnu „Sa Ovčara i Kablara“, uz poziv: „Kako li je na Ovčaru? Kako li je na Kablaru? Oglasi se oglasi, prva trubo Dragačeva!“.
Po završetku takmičarskog dela stručni žiri je proglasio najbolje od njih:

 • Najbolji bubnjar: Slaviša Stamenković iz orkestra Vladimira Ivanovića
 • Najbolji basista: Aleksandar Jović iz orkestra Bojana Krstića
 • Najbolji tenorista: Igor Ristić iz orkestra Bojana Ristića
 • Najbolje odsvirana pesma: orkestar Stefana Mladenovića
 • Najbolje odsvirano kolo: orkestar Vladimira Ivanovića
 • Treći orkestar: orkestar Bojana Krstića
 • Drugi orkestar: orkestar Stefana Mladenovića
 • Treći trubač: Marko Gligorijević
 • Drugi trubač: Bojan Ristić
 • Prva truba publike: Siniša Stamenković
 • Najizvornije sviranje: orkestar Timočki veseljaci
 • Prvi orkestar: orkestar Timočki veseljaci
 • Prvi trubač: Elvis Bajramović
  Slavlje pobednika je nastavljeno uz nastup jednog od najpoznatijeg trubača u Srbiji Dejana Petrovića i njegovog Big Benda.

Poslednji dan Sabora je protekao u pobedničkom slavlju, ali i u laganom oproštaju do sledećeg jubilarnog 60. Sabora. Na glavnoj bini su nastupili pobednici 59. Sabora kao i popularni Tropiko bend.

Ova svetski poznata trubačka svetkovina je svoju tradiciju započela davne 1961. godine uz parolu „Sviraj trubo, svirala zadugo za veselje i nizašta drugo“ i uz iste reči nastavila da živi i dan-danas i živeće još dugo, dugo.

Vidimo se na jubilarnom 60. Dragačevskom Saboru trubača slušajući trube za veselje i nizašta drugo.