Portugalci ostavili srpsku publiku bez teksta izvedbom poznate numere

Muzika ne poznaje geografske granice niti bilo kakve podele, ona spaja narode različitih vera i stavova. To je samo još jednom dokazano u praksi kada je grupa muzičara iz Portugala stigla u Srbiju, oduševljena i opčinjena zvucima naših truba. Nisu odoleli našim narodnim pesmama, pa su svoj pečat dali kad su na limenim instrumentima odsvirali numere poput “Ajde Jano” i za njih najupečatljivije “Igrale se delije”

– Naš orkestar čini oko 25 članova kada sviramo velike koncerte, a zbog daljine puta i obaveza u Srbiju nas je stiglo devetoro. Veliki smo zaljubljenici u srpsku muziku, koja definitivno ima dušu. Postoje sličnosti između naše i vaše muzike, negde se prepliću. Fado muzika je nalik srpskom folkloru. Naučili smo dosta srpskih narodnih pesama da sviramo, što nailazi na odličan prijem kod publike gde god da sviramo – izjavio je Pol Roberst frontmen grupe Fara Fanfara.

Posebnu pažnju posvetili su trubi, za koju kažu da se nigde na svetu ne svira kao u Srbiji. Stoga su i došli u našu zemlju, a nisu propustili ni Sabor trubača u Guči.

– To je za nas bio neverovatan doživaljaj. Videti i čuti sve te vrsne majstore, svirati sa njima. Kada svirate trubu, sva vrata su vam otvorena. Zvuci su ekspresni i kada uz to osetite publiku vrlo jako vas sve to ponese. Znamo da se ovo umeće sviranja u Srbiji prenosi sa kolena na koleno i to je nešto što treba negovati i čuvati – istakao je Roberts.

Frontmen portugalske grupe Fara Fanfara šrvi put došao je u Guču pre 12 godina, a od tada se trudi biti redovan gost na ovoj manifestaciji.

Najveći utisak na njega i kolege ostavili su provereni majstori koje su imali priliku upoznati na Saboru trubača. – Ekrem Mamutović, Dejan Petrović, Boban Marković su apsolutni kraljevi kad je u pitanju truba. Čast mi je što sam imao priliku da ih upoznam – zaključio je Portugalac.