Dogodilo se na 61. Saboru trubača

Na tradicionalan način podizanjem zastave na glavnom gučkom trgu, kod spomenika trubaču, otvoren je 61. Dragačevski sabor trubača. Čast da podigne zastavu imao je ovogodišnj domaćin, Radmilo Mišović, legenda jugoslovneske košarke, ponikao u čuvenoj čačanskoj “školi” košarke.

Pozdravne reči i zdravicu „Nazdravlje nam ovaj sabor, nazdravljam ti srpski rode! Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao. Da nam sabor večno živi i da mu se barjak vije! Sa Ovčara i Kablara, iz Guče, iz Srbije. Živeli!“ izrekao je dramski umetnik Vladimir Jocović.
A na kraju ceremonije otvaranja zasvirana je i himna „Sa Ovčara i Kablara“.

Prvog saborskog dana otvorene su i izložbe u Muzeju trube, među kojima i zbirka narodnih nošnji sakupljenih u zbirci Željka Utvara. Izlagali su i članovi Udružanja samoukih slikara i vajara Dragačeva, prijatelji umetnici iz Kovačice, umetnici Nikola Čuturilo, Nevenka Radisavljević Mandić i Srđan Kuljanin. Pored izložbe otvorena je i izložba narodne radinosti i starih zanata.

Prvog dana takmičili su se i mladi orkestri, a titulu najboljen poneo je Manuel Ametović, iz Aleksinca. Najbojim orkestrom proglašen je Orkestar Braće Ilić, iz Čestobrodice. Program ispred Kulturnog centra začinio je koncert grupe Divanhana.

Revijalni deo dana započet je na pozornici, na stadionu koncertima Danice Crnogorčević, pa izvedbama majstora trube Dejana Jevđića i Dejana Petrovića.

Drugog dana, Sabor je nastavljen u istom ritmu. Već od sedam sati izjutra, sastankom četiri orkestra i prangijama, Sabor je ponovo oživeo.

Održan je i tradicionalni Narodni višeboj, gde su se takmičili najsnažniji saboraši i to u pet disciplina. Titule su otišle sledećim takmičarima:

  • Skok u dalj iz mesta, skok u vis iz mesta – Nikola Ostojić iz Salaša Crnobarskog
  • Bacanje kamena s ramena – Mašić Dragorad iz Dublja
  • Rvanje u kosti i gađanje „kroz prsten“ jabuke – Predić Jovan iz Banja Luke
    Za najjačeg saboraša, Harambašu 61. Dragačevskog sabora trubača, proglašen je Nikola
    Ostojić iz Salaša Crnobarskog.

Od 18 sati na saboraškoj sceni Kulturnog centra, gledaoci su imali priliku da vide tradicionalne igre i pesme koje su prikzali gosti iz Beograda – KUD «Dimitrije Koturović». Nakon folklornog ansambla, publiku su iznenadili gosti iz Portugala – duvački orkestar Farra Fanfarra. Nakon Portugalaca nastupila je grupa „357“ iz Beograda.

Pobednici 60. Sabora održali su koncert na stadionu, i još jednom pokazali zašto su baš oni zaslužili prestižne saborske nagrade na prošlogodišnjem Saboru. Zatim je održan RTS-ovog Big Band-a. Nakon ovog spektakulatnog koncerta, scenom su zavladali Dejan Lazarević i Ekrem Mamutović sa svojim orkestrima.

Trećeg dana, na pauzi pre proglašenja pobednika finalnog takmičenja, spektakularan koncert održale su estradne umetnice Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Dragica Radosavljević Cakana.

POBEDNICI FINALNOG TAKMIČENJA


Stručni žiri 61. Dragačevskog sabora trubača imao je tešku odluku. Od 16 orkestar
izabrali su najbolje trubače, orkestre, bubnjare, tenoriste…
Prva truba Dragačevskog sabora trubača je Elvis Bajramović iz Bojnika. Prvi je orkestar
Bojana Krstića iz Vladičinog Hana. Najizvornije je muzicirao orkestar Marka Trnavca iz
Mršelja, dok je trubu publike po oceni žirija publike zaslužio Dragan Pavlović iz orkestra
„Dragačevske trube“ , Guča.
Za najboljeg bubnjara proglašen je Emanuel Zećirović iz orkestra Isidora Zećirovića iz
Bojnika. Najbolji tenorista je Miloš Momčilović iz orkestra Danijela Jokanovića iz Šida.
Stefan Ibrahimović iz orkestra Stefana Mladenovića, Vranje, najbolji je basista.
Stručni žiri je ocenio da je orkestar „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca najbolje
odsvirao kolo, dok je pesmu najbolje odsvirao orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra
Petronijevića iz Arilja.