Muzej trube i lapidarijum

MUZEJ TRUBE

U zgradi prve škole izgrađene u Guči, koja se nalazi u samom centru varoši, pored crkve, pre nekoliko godina otvoren je muzej Dragačevskog sabora trubača.

Veliko broj eksponata i fotografija posetiocima omogućava da ožive događaje od pre više od pola veka, kada je glas o trubaštvu u ovom kraju krčilo put ka svetu i kada su za specifičan zvuk trube i orkestara saznali brojni budući ljubitelji ove manifestacije.

LAPIDARIJUM

U centru Guče, pored osnovne škole, u otvorenom prostoru koji služi kao izložbeni prostor velikih Dragačevskih vajara, nalazi se posve neobičan muzej – lapidarijum.

Reč je o muzeju nadgrobnih i spomenika krajputaša, tipičnih za podneblje Dragačeva i Zapadne Srbije . Pravljeni su poslednjih nekoliko vekova, od specifične vrste kamena, čiji je rudnik upravu u Dragančevu – peskara. Kao što sama reč kaže, kamen – peskar je lak za obradu i dozvoljavao je majstorima da ga vešto i bogato oslikavaju i rezbare motivima i karakteristikama iz života pokojnika, nesluteći da tako ostavljaju neprocenjive poruke budućim generacijama i ljudima i životu u ovom kraju.

Najstariji, najređi i najlepši primerci spomenika tokom osamdesetih godina prošlog veka preneti su u lapidarijum da bi bili sačuvani od spoljnih atmosferskih uticaja i propadanja. Veliki broj istoričara i ljubitelja narodne umetnosti dolaze da posete ovu nesvakidašnju zbirku, fotografišući i prepisujući natpise i izučavajući njihova značenja u kontekstu vremena kada su nastali.

Takođe, veliki broj posetilaca koji vodi poreklo iz ovih krajeva, dolazi da pronađe spomenike svojih predaka i sazna više o njihovom životu.
Na spomenicima oslikani su starci, devojke, mladići, deca, ratnici, seljaci, zanatlije ili trubači, izdeljeni u desetak različitih skupina. Lapidarijum je skromnog izgleda i izgrađen od materijala koji su se koristili u vreme izrade spomenika, drveta, opeke I kamena.

U neposrednoj blizini Lapidarijuma je autentično stari groblje Guče, gde posetioci mogu videti grobove I nadgrobne spomenike žitelja varoši koji su tu sahranjivani pre vek ili dva. Groblje je zvanično zatvoreno za sahranjivanje posle drugog svetskog rata, a varoško groblja izmešteno je na drugu lokaciju.

MUZEJ GORAČIĆKE BUNE

U selu Goračići, nekoliko kilometara od Guče, osnavan je muzej kao obeležje događaja iz 1893. godine, kada su se sukobili simpatizeri dve političke opcije koje su u to vreme vladale Srbijom.

Na održanim izborima na državnom nivou 1892, u Kraljevini Srbiji najviše glasova osvojile su Liberalna i Napredna stranka, a u većini dragačevskih sela pa i u Goračićima najviše glasova dobila je Radikalna stranka. Liberalna stranka koja je imala državnu vlast na silu je preuzela upravu u selu Goračići i skinula sa vlasti demokratksi izabrane Radikale.

Kako Radikali nisu želeli da predaju vlast, dana 20. februara 1893, godine vojska je krenula u selo da vlast preuzme na silu. Kao podrška svojoj legitimno izabranoj upravi, okupio se veliki broj seljana ispred zgrade opštinske sudnice nedozvoljavajući vojsci da udje. Vojnici su otvorili vatru na narod kojom priliko je poginulo osamnaest civila, a trideset je bilo ranjeno. Liberali su uspeli da preuzmu vlast, ali zbog nezadovoljstva naroda nisu uspeli da je održe dug period, a tragedija koju su izazvali ubrzala je pad aktuelne vlasti.

Opisani događaj oslikava konstantnu potrebu stanovnika ovog kraja za slobodom i očuvanjem građanskih prava. Godine 1904. podignut je posmenik stradalima, a 1968. godine otvoren je i muzej Goračićke bune sa psotavkom koja se iz godine u godinu stalno menja i unapređuje.