МУЗЕЈ ТРУБЕ
 
У згради прве школе изграђене у Гучи, која се налази у самом центру вароши, поред цркве, пре неколико година отворен је музеј Драгачевског сабора трубача.
 
Велико број експоната и фотографија посетиоцима омогућава да оживе догађаје од пре више од пола века, када је глас о трубаштву у овом крају крчило пут ка свету и када су за специфичан звук трубе и оркестара сазнали бројни будући љубитељи ове манифестације.
 
ЛАПИДАРИЈУМ
 
У центру Гуче, поред основне школе, у отвореном простору који служи као изложбени простор великих Драгачевских вајара, налази се посве необичан музеј - лапидаријум.
 
Реч је о музеју надгробних и споменика крајпуташа, типичних за поднебље Драгачева и Западне Србије . Прављени су последњих неколико векова, од специфичне врсте камена, чији је рудник управу у Драганчеву – пескара. Као што сама реч каже, камен – пескар је лак за обраду и дозвољавао је мајсторима да га вешто и богато осликавају и резбаре мотивима и карактеристикама из живота покојника, неслутећи да тако остављају непроцењиве поруке будућим генерацијама и људима и животу у овом крају.
 
Најстарији, најређи и најлепши примерци споменика током осамдесетих година прошлог века пренети су у лапидаријум да би били сачувани од спољних атмосферских утицаја и пропадања. Велики број историчара и љубитеља народне уметности долазе да посете ову несвакидашњу збирку, фотографишући и преписујући натписе и изучавајући њихова значења у контексту времена када су настали.
 
Такође, велики број посетилаца који води порекло из ових крајева, долази да пронађе споменике својих предака и сазна више о њиховом животу.
На споменицима осликани су старци, девојке, младићи, деца, ратници, сељаци, занатлије или трубачи, издељени у десетак различитих скупина. Лапидаријум је скромног изгледа и изграђен од материјала који су се користили у време израде споменика, дрвета, опеке И камена.
 
У непосредној близини Лапидаријума је аутентично стари гробље Гуче, где посетиоци могу видети гробове И надгробне споменике житеља вароши који су ту сахрањивани пре век или два. Гробље је званично затворено за сахрањивање после другог светског рата, а варошко гробља измештено је на другу локацију.
 
МУЗЕЈ ГОРАЧИЋКЕ БУНЕ
 
У селу Горачићи, неколико километара од Гуче, оснаван је музеј као обележје догађаја из 1893. године, када су се сукобили симпатизери две политичке опције које су у то време владале Србијом.
 
На одржаним изборима на државном нивоу 1892, у Краљевини Србији највише гласова освојиле су Либерална и Напредна странка, а у већини драгачевских села па и у Горачићима највише гласова добила је Радикална странка. Либерална странка која је имала државну власт на силу је преузела управу у селу Горачићи и скинула са власти демократкси изабране Радикале.
 
Како Радикали нису желели да предају власт, дана 20. фебруара 1893, године војска је кренула у село да власт преузме на силу. Као подршка својој легитимно изабраној управи, окупио се велики број сељана испред зграде општинске суднице недозвољавајући војсци да уђе. Војници су отворили ватру на народ којом прилико је погинуло осамнаест цивила, а тридесет је било рањено. Либерали су успели да преузму власт, али због незадовољства народа нису успели да је одрже дуг период, а трагедија коју су изазвали убрзала је пад актуелне власти.
 
Описани догађај осликава константну потребу становника овог краја за слободом и очувањем грађанских права. Године 1904. подигнут је посменик страдалима, а 1968. године отворен је и музеј Горачићке буне са псотавком која се из године у годину стално мења и унапређује.