Драгачево има дугу традицију у уметности, нарочито примењеној, по чему је увек било чувено.
 
Један од напознатијих уметника – иконописаца овог краја био је Јанко Михаиловић Молер, рођен 1792. године у драгачевском селу Негришори, који је почетком 19. века осликао и данас одлично очувани иконостас цркве Светог Архангела Гаврила у Гучи.
 
Гуча и Драгачево су надалеко били познати по каменоресцима, који су били претходница модерних вајара и важили су за виђене и писмене људе. Најпознатији међу њима Био је Радосав Чикириз, човек који је средином 19. Века сачинио хиљаде надгробних споменика чији епитавфи и уклесани цртежи представљају драгоцен ако не и једини запис о становништву овог краја, његовом животу, обичајима и изгледу у том времену.
 
Надалеко су познати ћилими, прекривачи, платна и најразличитији одевни предмети са аутентично извезеним мотивима из живота народа овог краја.
Године 1974. Основано је Удружење самоуких сликара и вајара у Гучи са намером да настави традицију сликања и иконописања која представља традицију у драгачевском крају.
 
У протеклих четрдесет година чланови удружења остварили су запажен успех у земљи и иностранству, ораганизујући велики број изложби у најразличитијим изложбеним просторима.
 
Међу члановима удружења, најзаступљенији је правац - наива, по чему су уз сликаре из Ковачице драгачевски сликари најпознатији.