• 115571Guca_Festival_Header_SR_slide_3.jpg
  • 556358Guca_Festival_Header_SR_slide_5.jpg
  • 883213Guca_Festival_Header_SR_slide_1.jpg

ДРАГАЧЕВСКИ САБОР ТРУБАЧА ГУЧА 9. - 13. Август, 2017.

О Фестивалу

Сабор трубача у гучи, такође познат и као Гуча фестивал, је традиционална фестивалска манифестација која се сваке године одржава у градићу Гуча, у региону Западне Србије који се зове Драгачево.

 Скоро милион посетилаца из Србије и иностранства долази у градић од две хиљаде становника сваког Августа. Захваљујући фестивалу Гуча је постала позната у целом свету као место одржавања највећег фестивала трубачке музике широм планете, где су још затупљене и друге традиционалне вредности, као што су традиционалне песме, игре и ношње региона Драгачева и Западне Србије.

Опширније...

Историја Фестивала

Трубаштво у Србији сеже од 19. века када је Књаз Милош у намери да увелича свечаности на свом двору у Крагујевцу, наредио оснивање првог војног оркестра са европским музичким инструментима. У ту сврху позвао је свестрано музички образованог капелника Јосифа Шлезингера, из Сомбора. Одмах по доласку у Крагујевац, Шлезингер је прихватио оснивање банде, а како није имао довољно оспособљених свирача, тражио је од Књаза да се оркестар попуни момцима из народа, који имају смисла и воље за тај посао, а Милош је наредио да свака нахија пошаље по пет младића. 

Опширније...

Град Гуча

У Западној Србији, између Западне Мораве на северу, Моравице на западу, планине Чемерно на југу и венца Јелице на истоку, налази се област Драгачево. Кроз историју Драгачеву су припадале области од Старог Влаха на југу па све до Пожеге на северу, рачунајући и варош Пожегу, али временом како је ова област губила на значају услед неразвијености и недостатке путне инфраструктуре територија значајно смањена. Данас се област Драгачево поистовећује са Општином Драгачево која заузима око половине некадашње територије коју је ова област заузимала. 

Опширније...

Најновији чланци

Copyright © 2012-2015 gucafestival.rs. All rights reserved.