У четвртак, у 11 часова, код споменика трубачу у центру вароши, свечано ће бити подигнута застава, што ће означити званичан почетак педесет седмог по реду Сабора. Отварању ће присуствовати министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, а за улога домаћина овогодишњег фестивала трубе, додељена је Мирољубу Алексићу, власнику великог броја успешних компанија и хотела, које послују под окриљем Алцо групације.
Непосредно после уводне свечаности, следи отварање изложбе у Музеју трубе, сајма туризма, али и сајма књига где ће бити представљене најновије публикације везане за Сабор трубача.
У 16 часова, на позорници Центра за културу, у центру града, почиње културно уметнички програм у којем учествују оркестри Бојана Ристића из Владичиног Хана, Стефана Младеновића из Врања и Саше Павловића из Пирота. Трубачки концерт обогатиће културно уметничко друштво „Танаско Рајић“ из Чачка и певачка група „Миле Драговић“ из драгачевског села Рогача.
Одмах након тога, на плато Центра за културу излазе млади трубачи, који ће се такмичити за титуле из својих категорија, омладинских и пионирских. Главни програм се затим сели на позорницу градског стадиона, где ће сабораши имати прилуку да уживају на концертима трубачког оркестра Јанка Јовановића и Љубивоја Диковића, и доказаних мајстора трубе са својим оркестрима Дејана Петровића и Дејана Лазаревића.